İSTANBUL VALİSİ YANLIŞ MI YAPTI ?

Vali Sayın Vasip ŞAHİN İstanbul'da okulların tatil olup olmayacağına kaymakamlıkların karar vereceğini açıklamış.

İSTANBUL VALİSİ YANLIŞ MI YAPTI ?

Bu yönde karar İstanbul'da uzun yıllardır görülmüş değil. Yani İstanbul'da okulu ya tamamen tatil edersiniz ya da hiç etmezsiniz.

Burada denilecek ki Çatalca'da kar var diye Fatih'te neden eğitim yapmayalım. Yazık değil mi öğrencilere?

İşte sorun burada başlıyor.

Çünkü son yıllarda özellikle ortaöğretimde (liselerde) öyle uygulamalara imza attık ki kimse kendi mahallesindeki hatta evinin sokağındaki okula gidemiyor.Tüm okullara çaktık Anadolu tabelası, hepsine sınavla öğrenci aldık ve Güngören'deki öğrenci sokağındaki okula gidemedi komşu yada uzak ilçedeki okula gitmek zorunda kaldı.

Sakın ola ki Bakırköy'deki okul ile komşu ilçe Zeytinburnu'ndaki okul bir olur mu? Elbet ki oraya gidecek demeyin.

Devletin görevi okullar arası farkı arttırmak bir yana bir de puan sistemiyle bunu körüklemek değil tüm okulları eşit hale getirmek.

Aynı ilçedeki okullar arasındaki farkı dahi açıklamamız gerekirken buna dahi eğilmedik yıllarca.

Ve yıllarca halk kandırıldı "En yakın okul evine en yakın okuldur" diye. Bunu yıllarca söyleyen devle İstanbul gibi kentlerde öğrencinin yakın okula gitmemesi için elinden geleni yaptı.

Hiç abartısız söyleyelim ki İstanbul'daki liselerde öğrencilerin en çok yüzde 50'si o ilçede oturuyor. Bazı okullarda ise neredeyse tamamı başka ilçeden geliyor.

Hal böyle olunca da İstanbul'da kar tatili olduğunda ilçe bazında tatil doğru olmuyor.

Çünkü:

-Beylidüzü'nde okul tatil dediğinizde oradaki okulların açılmayacağını anlıyoruz da peki orada oturan çocuklar başka ilçelerdeki okullarına nasıl gidecekler?

-Bu öğrencileri servisler nasıl alacaklar?

-Bu ilçede oturan öğretmenimiz nasıl gidecek örneğin Beşiktaş'taki okuluna...

Sayın vali burası İstanbul ve burada maalesef bölgesel uygulama sağlıklı değil.

Elbet ki tatil taraftarı değiliz. Okul çağındaki çocuğun yeri okuldur. Ama şartlar İstanbul'da çok farklı.

Hazır konu gelmişken;

Bir zamanlar bir tartışma vardı İstanbul'da trafiği rahatlatmak için servisler kaldırılacak diye?

Okullarla ilgili çalışmalar böyle iken, yani öğrencilerin büyük bir kısmı servis kullanırken ve devlet bunun için adeta teşvik edercesine uygulamalara imza atarken hangi akılla servisler kaldırılacak çok merak ediyoruz.

Sayın Vali aynı ilçede bile öğrenciler mahallelerindeki okullara gitmiyorlar. Siz ne kadar adrese dayalı sistem de deseniz, ne kadar zorlasanız da insanlar inandıkları okullara gönderiyorlar çocuklarını. Devletin alacağı önlem zorla bir yerlere göndermek değil, her okulu eşit hale getirmenin, mahalle mekteplerini teşvik etmenin yolunu bulmak olmalıdır.

Bunu kar tatili için ele aldık Allah korusun İstanbul'da beklenen deprem okul saatinde gelirse kim kimi nerede ve nasıl bulacak? Bunun için dahi önemlidir mahalle okullarının varlığı ve teşviği...

Son bir şey daha;

Sayın vali diyor ki Kaymakamlara yetki verdik iyi de vatandaşta kaymakamların cep telefonu mu var? Ya da başka hangi yolla bilecek vatandaş doğruyu?

Tatil denilen ilçelerin ne Milli Eğitim ne de Kaymakamlık sitelerinde dahi ilan edilmemiş tatil olduğu. Bu nedenle bile sayın vali ilçe bazında yaklaşmamanız gerekirdi konuya.

Keşke öğrencileri bu durumda ne yapacakları konusunda uyarsaydık önceden ve oraya baksalardı? Orayı arasalardı bu tür durumlarda...

Maksut BALMUK
memurlar.net

Güncelleme Tarihi: 19 Şubat 2015, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
nknzr
nknzr - 9 yıl Önce

Küçükçekmece den silivri gümüşyakaya anadolu lisesine öğrenci gidiyor,,,90 km.

SIRADAKİ HABER