Kendin yap, kendin mağdur ol

ÖSYM’nin şifresi, YSK kararı, İzmir’de belediyelere baskın, internet sansürü… Hepsinin siyasi sorumlusu AKP hükümeti. Hepsinden milyonlarca öğrenci, seçmen ve aday, internet kullanıcısı mağdur oluyor. Mağdurların isyanına karşı AKP’den kim ağzını açsa “uygulamalar iktidarımıza karşı komplodur” diyor

Kendin yap, kendin mağdur ol
AKP seçim döneminde halkı mağdur ettiği için itirazla karşılaşan her türlü icraatı ile ilgili olarak kendini aynı iddia ile savunuyor: “Bu durum iktidarımızı, partimizi zayıflatmak için tezgahlanmıştır!”

AKP ister halktan olsun ister düzen içi siyasi rakiplerinden kendinden olmayanlar üzerindeki baskılarını tırmandırarak iktidarını korumaya çalışıyor. Kaynağında kendisinin yer aldığı bu baskı ve entrika siyasetinin suçunu ise baskıcı siyasetine karşı direnenlere atıyor.Mağduru suçlu ilan etme taktiği AKP’nin seçim siyaseti olarak karşımıza çıkıyor.

“YSK’dan AKP’ye tuzak”
Yüksek Seçim Kurulu 19 Nisan akşamı 7’si BDP tarafından desteklenen 12 bağımsız adayın başvurusunu reddetti. Veto edilen adaylar arasında Gültan Kışanak, Leyla Zana, Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel gibi isimler bulunuyordu. İstanbul ve Diyarbakır başta olmak üzere onlarca kentte eylemler yapıldı. Çıkan çatışmalar üç gün sürdü. Bismil’deki eylemde İbrahim Oruç adlı genç polis kurşunuyla hayatını kaybetti. YSK 21 Nisan’da 12 adaydan 6'sının adaylığına onay vermek zorunda kaldı.

Fakat tüm olup biten sonrası AKP cephesinde kararın  AKP’ye karşı kasıt taşıdığı iddia edildi. Çok fazla söze gerek yok. AKP basının ‘amiral gemisi’ Zaman’ın Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın yazısından kaleminden:

YSK kararını herkes bir 'tuzak' olarak algıladı. Kime? Kürtlerin oyuna talip BDP'ye mi?
Olabilir. Dikkat etmek gerekiyor. Kararı iktidar partisi vermiş gibi bir kanaat oluşturmak suretiyle AK Parti'ye kurulmuş bir tuzak da söz konusu olabilir. Nitekim YSK'dan açıklama yapılır yapılmaz BDP'li bazı yetkililerin AK Parti'yi suçlaması, bu endişeyi kuvvetlendirdi. Yasak kararının hemen ardından AK Parti il merkezlerine yürüyüşler düzenlenmesi ve bu eylemleri kışkırtacak açıklamaların BDP yetkilileri tarafından yapılması "Derin devlet, iktidar partisine çok yönlü tuzak kurdu" tezini güçlendirdi.
( 21 Nisan 2011 Zaman Gazetesi

“ÖSYM’nin AKP’ye karşı şifre tezgahı”
ÖSYM’nin YGS’ye giriş sınavında kullanılan soru kitapçıklarında şifre bulunduğu bizzat kurum Başkanı Ali Demir tarafından kabul edildi. Üstelik sınavdaki kusur şifreli kitapçıkla sınırlı kalmadı. 8 ilde cezaevlerinde yapılan Fen Bilimleri Sınavı, hatalı kitapçıklar nedeniyle iptal edildi. ALES’te kitapçıklar hatalı basıldığı ve eksik gönderildiği için 500’den fazla öğrenci mağdur oldu. Sınav sonuçları açıklanınca da puan hesaplamasında hatalar yapıldığı anlaşıldı. Sınava giren 1 milyon 700 bin öğrenci ve aileleri büyük bir mağduriyet yaşadı. Üstelik bu mağduriyetin baş sorumlusu AKP tarafından atanan ÖSYM Başkanı Ali Demir’di.

Peki, bu olayı AKP medyası nasıl değerlendirdi?

Yeni Şafak gazetesine göre sınavda yapılanlar hükümete yönelik bir tezgâhtı. Gazetenin 25 Nisan tarihli sayısında Fazlı Şahan imzasıyla manşete çıkan “Seçime kadar sınav tezgâhı” haberine göre “Seçim süreciyle paralel yürüyen lise ve üniversite sınavları, 'derin muhalefet'in aracı haline geldi.” Gazetenin yayımladığı haberin iddiasına göre sınavlardaki hata ve sorunlar muhalefet tarafından kullanılıyor. Gazete ertesi gün de “ÖSYM içerden vurdu” manşetiyle çıkarak sınavlarda art arda yapılan hataların ÖSYM içindeki derin güçler tarafından hükümeti seçim öncesi zor durumda bırakmak için bilerek yapıldığını öne sürdü.

CHP’li belediyelere yolsuzluk operasyonu: Bakana göre amaç AKP’yi zor durumda bırakmak
2 Mayıs günü İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Bayraklı, Karabağlar, Kuşadası belediyelerine polis operasyon yaptı. Yolsuzluk, evrakta sahtecilik, ihalede usulsüzlük gibi suçlamalarla aralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde eski ve yeni genel sekreterleri ile daire başkanlarının da bulunduğu 50’den fazla belediye çalışanı gözaltına alındı. Seçim öncesi CHP’nin kalesi olarak bilinen İzmir’de CHP’ye ait belediye yönetimlerine operasyon yapılması kentte tepkiyle karşılandı. Binlerce CHP’li belediye önüne giderek operasyonu protesto etti.

AKP’nin İzmir adayı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay 3 Mayıs akşamı olaylı CNNTürk mikrofonlarına şu sözlerle değerlendirdi:
“Ben bunu bize karşı tehlikeli bir oyun olarak görüyorum ve bu ilk defa da olmuyor. Türkiye’de son birkaç yıl içinde bizimle ilgili kritik dönemeçte yargı büyük operasyonlar yapıyor gündem birden kayıyor bizim söylediklerimiz güme gidiyor”

İnternet sınırlanıyor: “Bu AKP’ye karşı bir komplodur”
Gazetecilere yönelik operasyonlarla gündeme gelen basına baskı ve sansür tartışmaları henüz hafızalardaki yerini korurken Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından 22 Ağustos’tan itibaren internet kullanımını sınırlandıracak filtre uygulamasına geçileceği duyuruldu. Günlük hayatta kullanılan çok sayıda kelimenin yasaklı olduğu filtre uygulamasının internet kullanıcılarının sanal ortamda özgürce dolaşmasını engellemesi şimdiden büyük tepkilere neden oldu.

Fakat AKP’den milletvekili aday adayı olup listelerde kendine yer bulamayan, Zaman gazetesinin eski köşe yazarı Mümtazer Türköne’ye göre işin rengi başka. İşte Türköne’nin bugün sosyal paylaşım sitesi Twitter’da konuyla ilgili yazdığı mesaj:

“TİB yasak yok diyor, birileri hala yasağa karşı propaganda yapmaya devam ediyor. Seçime 2 aydan az bi süre kala, bunlar bi tesadüf mü ?”
Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER