TÜRKİYE'NİN EĞİTİM SİSTEMİNİ AİHM YARGILAYACAK

Türkiyede Eğitim İçin İlk Kez Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Dava Açıldı Otizmli Olduğu için okula alınmayan şarkıcı Ogün SANLISOYUN 7.5 yaşındaki oğlu için AİHM’e yaptığı başvuru kabul edildi.”Öncelikli dava “olarak işleme alınacak başvuru; eğitim için AİHM’e giden ilk dava olma özelliğini taşıyor.

TÜRKİYE'NİN EĞİTİM SİSTEMİNİ AİHM YARGILAYACAK
Eğitim hakkının ayrımcılık yapılarak ihlal edildiği’ gerekçesiyle görülecek davada AİHM, Türkiye’den 3 Temmuz'a kadar cevap bekliyor. mebpersonel'in haberine göre Avukat Sedef Erken ve müzisyen Ogün Sanlısoy’un oğlu olan Ozan’a iki yaşındayken atipik otizm teşhisi konuldu.

Ozan, ilk tanı konulduğunda içine kapanık bir çocuktu. Aldığı eğitim sayesinde büyük ilerleme kaydetti.  Dil gelişimi de bir hayli ilerledi.

Ozan’ın ailesi iki buçuk sene önce çocuklarının kaynaştırma eğitimi alabilmesi için okul arayışına girdi.

'Akademik başarı odaklı bir okuluz'

Evlerine beş dakika mesafedeki kolejin anasınıfına Ozan’ın kaydını yaptırmak isteyen aile, önce çok iyi karşılandı. Ancak okul yöneticilerinin tavrı, Ozan’ın otizmli olduğunu öğrenince değişti.

Kolej, akademik başarı odaklı bir eğitim uyguladıklarını, velilerin de çocuğu istemeyeceğini, gelişimsel sorunu olan hiçbir çocuğu almadıklarını belirtti. Ozan’ın kaynaştırma uygulayan başka bir okula gitmesi gerektiğini de belirtti.

Oysa Milli Eğitim Bakanlığı Kaynaştırma Genelgesi’nde ve Özel Eğitim Hakkı’nda Kanun Hükmünde Kararname'de, özel eğitim gerektiren bireylerin eğitimlerini akranlarıyla birlikte her tür kademedeki okul ve kurumlarda sürdürebileceği vurgulanıyordu.

Türkiye'de iç hukuk yolları tükendi 

Yaşanan bu ayrımcılığın ardından ailesi hukuk mücadelesi başlattı. Okula karşı ‘ayrımcılık davası’ açmak için savcılığa suç duyurusunda bulundu. Başvuru Ozan’ın kimlik numarasıyla yapıldı.

Dosya, adliye adliye gezdikten sonra aileye tek satırlık ‘kovuşturmaya yer yoktur’ yazısı geldi. Aile itiraz etti. Ancak bu kez de aileye ‘itiraza mahal yok’ cevabı geldi.

İtiraz da kabul edilmeyince ailesinin iç hukuktaki yolları tükenmiş oldu. Aile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu.

Yapılan başvuruda Ozan’ın eğitim hakkının ayrımcılık yapılarak ihlal edildiği belirtilerek, 107 bin 767 euro maddi, 75 bin euro manevi tazminat ile 20 bin 150 euro mahkeme masraflarının Türkiye devletinden tazmin edilmesi istendi.

Bir ilk oldu 

Aradan bir buçuk sene geçti. Dün AİHM’den cevap geldi. Ozan’ın davasını kabul eden AİHM, Adalet Bakanlığı’na 3 Temmuz 2014’e kadar cevap verme süresi ya da diğer seçenekleri önermesi için zaman tanıdı.

Anne Sedef Erken, "Böylece ilk kez Türkiye'de bir engelliye karşı eğitimde ayrımcılık davası AİHM'de açılmış oldu. Keşke hiç olmasaydı. Davamızın tüm çocuklarımızın anayasal eğitim hakkı açısından bir milat olmasını diliyoruz. Her şey çocuklarımızın eğitime kavuşması için" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER