AK PARTİ OYLAMADA FİRE VERDİ

Dört eski bakanın Yüce Divan'a gönderilip gönderilmemesine ilişkin Meclis Genel Kurulu'ndaki gizli oylamalarda iktidar ve muhalefet fire verdi.

AK PARTİ  OYLAMADA  FİRE VERDİ
AK Parti, TBMM'de 312 sandalyesi bulunmasına karşılık eski bakanlarıyla ilgili kritik oylamalara TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in oy hakkı bulunmaması ve Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'nın da Genel Kurul'u yönetmesi nedeniyle 310 oya sahip olarak girdi. 8 milletvekili de mazeret bildirerek oylamaya katılmayınca AK Parti'nin milletvekili sayısı 302'ye düştü. Buna rağmen ilk sırada oylaması yapılan Zafer Çağlayan'ın Yüce Divan'a sevk edilmesine yönelik önergeye 264 milletvekili ret verdi. AK Parti'nin firesi böylece 38 oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal da Meclis'te gazetecilere "38 fire görünüyor" diyerek fire sayısını doğruladı. İlk oylamanın ardından ortaya çıkan sonuç hem iktidar hem de muhalefet cephesinde şaşkınlık yarattı.
 
Muhalefet kulislerinde ellerde kağıt kalem, iktidar partisindeki firenin hesapları yapılmaya çalışıldı.
AKP'li milletvekilleri ise gazetecilerin 'Bu kadar fire bekliyor muydunuz' sorularını yanıtsız bırakmayı tercih etti. Muhalefet ise 11 fire verdi.
 
 
 
 
Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler için verilen "Yüce Divan" önergesi 241'e karşı 258 oyla reddedildi. Oylamada 6 milletvekili çekimser oy kullandı, 4 oy boş, 4 oy ise geçersiz sayıldı. Muhalefet partileri ve bağımsız bloğunun 223 sandalye sayısına sahip olduğundan hareketle oy kullanmayan 11 kişi çıkarıldığında, 212 kişinin Güler’in “Yüce Divan’a sevki” yönünde oy kullandığı hesabı yapılıyor. Kabul sayılarının ikinci oylamada 241 çıktığı gözönünde bulundurulduğunda muhalefet bloğuna 29 da AK Parti’den kabul oyu eklendiği görülüyor. Muhalafetin hesabına göre 6 çekimser, 4 boş ve 4 geçersiz oyun da eklenmesiyle AK Parti’nin fire sayısı Güler'in oylamasında 43’e ulaşıyor. 
 
 
 
 
223 oyu bulunan muhalefet partilerinden mazeret bildiren 8 vekil oylamaya katılmadı. MHP'den Enver Erdem, CHP'den Tolga Çandar, HDP'den Hüsamettin Zenderlioğlu, Anadolu Partisi'nin Genel Başkanı Emine Ülker Tarhan, DBP'den Emine Ayna, bağımsız Leyla Zana, bağımsız Muhammet Çetin, bağımsız Aysel Tuğluk oylamaya gelmedi.
Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2015, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
adalet
adalet - 9 yıl Önce

Yüce divana gitme kararını referandumla halk versin diye neden bir talep olmadı ak partiden veya muhalefetten. Madem bunları halk seçti kararı da halk verseydi. Bundan güzel adalet olmaz herhalde.

SIRADAKİ HABER