KAR TATİLİNDE EK-DERS ÖDENİR Mİ ?

KAR TATİLİNDE EK-DERS ÖDENİR Mİ ?
Yalan yok, hepimiz dört gözle bekliyoruz, vali bey tatil yapsın da kardan adam yapalım diye. Zaten kar yağmasa kardan adam yapmasak adam göreceğimiz de yok. Piyasa ucuz…
 
Arkadaşlar sıklıkla soruyor kar tatilinde ek-ders ödemesinin yapılıp yapılmadığını? Özellikle bu sene İstanbul, meteoroloji verilerine göre son yılların en sert kışını yaşıyor. Sürekli kar tatili yapıyoruz. Bazı ilçelerde kar kalınlığı yarım metreyi geçti. Daha merkezî yerlerde bile 20 santimi buluyor.
 
İlk önce yönetmelik ne diyor ona bakalım:
 
Kar tatilinde haliyle ders girmiyoruz. Yapılmayan derslerle ilgili olarak MEB Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek-ders Saatlerine İlişkin Karar’ ın ‘‘Ek-ders Görevini Yapmayanlar’’ başlıklı ‘‘Bu Karara göre zorunlu ek ders görevi verilenlerden, kabul edilebilir bir özrü olmaksızın bu görevini yerine getirmeyenler aslî görevlerini yapmamış sayılır.’’ şeklindeki 27. maddesine istinaden kar tatilinde ek-dersin kesilmesi gerekir.
 
Mezkûr yönetmeliğin ‘‘Ek-ders Görevinden Sayılan Haller’’ başlıklı üçüncü bölümünde ve aynı bölümün ‘‘Ders Görevinin Yapılmış Sayılacağı Haller’’ başlıklı 16. maddesinde kar tatili nedeniyle ek-ders ödenmesine dair herhangi bir hüküm bulunmuyor.
 
Ancak 2012/1 sayılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı’ nın ‘‘Ders Görevinin Yapılmış Sayılacağı Haller’’ başlıklı 24. maddesinde ‘‘01/09/2012 tarihinden geçerli olmak üzere Millî Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idarî izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli  nedenlerle  sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.’’ denilerek idarî izinden kasıtla kar tatilini de içine alarak kar tatilinde ek-ders ücretinin kesilemeyeceği hükme bağlanmış oluyor. Dolayısıyla Ek-ders Yönetmeliği’ nde maddesi bulunmasa da kar tatilinde öğretmenlere idarî izinli sayıldıkları için ek-dersleri ödenmelidir.
 
 
Yücel ÖNDER
Türk Eğitim-Sen
Esenler İlçe Başkanı
Güncelleme Tarihi: 19 Şubat 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER