AKP'ye KHK yetkisi KESK tarafından protesto edildi

Dün gece yarısı TBMM Genel Kurulu’nda onaylanan ve kanun hükmünde kararnameler yoluyla AKP’ye kamusal alanda çok geniş bir yetki veren yasa, KESK Ankara Şubeler Platformu tarafından protesto edildi

AKP'ye KHK yetkisi KESK tarafından protesto edildi
KESK Ankara Şubeler Platformu, dün gece yarısı hızlıca meclisten geçirilen ve AKP hükümetine 6 ay boyunca kanun hükmünde kararname yetkisi veren yasa tasarısını TBMM önünde yaptığı basın açıklaması ile protesto etti. Basın açıklamasını KESK Ankara Şubeler Platformu dönem sözcüsü ve SES Ankara Şube Başkanı İbrahim Kara yaptı.

’Yaptıkları yapacaklarının göstergesi’
AKP’nin 2003 yılında ilan ettiği ‘acil eylem planı’ ile kamu hizmetlerini özelleştirme, kamu emekçilerinin istihdam koşullarının esnekleştirilmesi ve güvencesizleştirilmesi politikalarının temel alındığı ancak henüz tüm düzenlemeleri tamamlayamadığını belirten Kara, AKP’nin seçim öncesi yaptığı atakla ‘süper yetkili’ bir hale geldiğini belirtti. 8 yıl boyunca yapılan düzenlemelerle 4/A, 4/B, 4/C, 50/D, 4924 sayılı yasalar kapsamında çalışanların sözleşmeli, taşeron gibi statülere ayrıldığını hatırlatan Kara, son dönemlerdeki değişikliklerle de sözleşmeli çalışmanın dayatıldığını söyledi.

Kamu personelinin çalışma koşullarını tamamen alt üst edecek düzenlemeler ile ilgili sendikaların ve meslek örgütlerinin görüşlerinin alınmadığına dikkat çeken Kara, AKP’nin, TBMM’nin yetkisinin devredışı bırakılarak olağanüstü koşullar ve anti-demokratik uygulamalar yoluna gittiğini ifade etti. Kara, Bakanlar Kurulu’na devlet teşkilatının hemen her kademesinde değişiklik yetkisi veren yasa ile siyasi kadrolaşmanın önünün açıldığını da sözlerine ekledi.

AKP’nin seçimlerden güçlü çıkmak ve kendi siyasal çizgisindeki kişileri kilit mevkilere getirme telaşında olduğu da vurgulayan Kara, 8,5 yıl boyunca emek karşıtı yasa ve düzenlemelerin çıktığını hatırlatarak “Bünyesinde kamu emekçilerinin haklarına yönelik yeni saldırılar barındıran ve hukuk kuralları ile bağdaşmayacak derin hesapların yapıldığını gösteren bu yasaya karşı örgütlü mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Basın açıklamasının ardından KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar da bir konuşma yaptı. Kanun hükmünde kararname yetkisinin anayasanın 90. maddesine aykırı olduğunu belirten Çınar, AKP seçim öncesi elini güçlendirirken anayasal suç da işlemektedir dedi. Çınar, tüm emekçilerin dayanışma içerisinde mücadeleyi yükseltmesi gerektiğini vurguladı.


Güncelleme Tarihi: 06 Nisan 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER