Dinçer-Eyuder Buluşmasının Çok Önemli Ayrıntıları

12.08.2011 Cuma günü Milli Eğitim Bakanlığında gerçekleşen görüşme yaklaşık bir saat sürdü.

Dinçer-Eyuder Buluşmasının Çok Önemli Ayrıntıları
EYUDER yöneticilerini kabul eden bakanımızın, sistemin içinden gelen uygulamacılara zaman ayırması ve eğitimde uygulanan politikalara yönelik öneri ve eleştirilerimizi ilgiyle dinlemesi bizleri memnun etmiştir. Yönetim kurulumuz uygulanan eğitim politikalarındaki aksaklıkları ve yanlışlıkları aktarmış ve öneriler karşılıklı tartışılmıştır. Yönetim kurulumuza bakanlığı döneminde uygulayacağı politikalarını anlatan bakanımızla görüşme çok verimli geçmiş ve bizleri ümitlendirmiştir.

Derneğimizin eğitimle ilgili proje ve önerilerinin değerlendirilmesi için personel genel müdürü sayın Nezmettin YALÇIN bakanımız tarafından toplantıya davet edilmiştir.

Görüşmede ele alınan konu başlıkları aşağıdaki gibidir:
Okul Yöneticilerinin Rotasyonu, Karşılaşılan Sorunlar ve Olumlu-Olumsuz Yanları.
Yayınlanan yeni yönetmelikle tüm yöneticilere getirilen rotasyon uygulamasında sadece 5-8 yılı baz alan rotasyon uygulamasının bu haliyle yeterli olmadığı ve başarılı yönetici ile başarısız yöneticileri ayırt edebileceğimiz yeni kriterlerin oluşturulması ve okul kurum tiplerinin yeniden belirlenmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Yönetici Atama Yönetmeliği, Ek-2 ve Ek-4 kriterleri.
Yayınlanan yönetici atama yönetmeliği ile kariyer ve liyakata daha önem verildiğini belirten yönetim kurulu üyelerimiz yönetmelikteki eksik gördükleri konulara vurgu yapan yönetim kurulu uyelerimize sayın Bakanımız göreve yeni geldiğini sürecin devam ettiğini ve acil olduğu için uygulamanın başaltıldığını fakat en kısa sürede yeniden değerlendirme yapılacağını belirtti.

Öğretmenlerin Yetiştirilmesi ve Atandıktan Sonraki Mesleki Gelişimi

Eğitime yapılan yatırımların karşılığında eğitim içeriği olarak başarılı bir karnemizin olmadığını vurgulayan yönetim kurulumuz öğretmen niteliğinin ve eğitim içerikleri üzerine önerilerini dile getirmiştir. Görüşmede sayın bakan “öğretmenlere en fazla üç yılda bir defa olmak üzere bir aylık eğitim ve yeterlik sınavı getirileceğini belirtti” sınavın bir aylık eğitimn öncesinde ve sonrasında uygulanacağını belirten bakanımızla uygulamayı düşündüğü sistem hakkında ayrıntılı fikir alışverişinde bulunuldu. Ayrıca eğitimcilerin lisansüstü eğitim yapmalarını özendireceklerini ve önem verdiklerini, hazırlıklarını yaptıklarını belirten bakanımız önümüzdeki günlerde eğitimcilere açıklama yapacağını bildirdi.

Zorunlu Çalışma Bölgeleri, Çalışma Süreleri ve Atama Yer Değiştirme Sistemi

Zorunlu çalışma bölgelerinin sayısının artırılacağını ve çalışma sürelerinin uzatılacağını (4-5 yıl)belirten bakanımız, atama ve yer değiştirme sisteminde spiral bir yer değiştirme sistemi uygulanacağını belirtti. Bu sisteme göre bölgeleri sırayla tayin isteyebileceğini vurguladı. Konuya ilişkin endişelerini belirten yönetim kurulu üyeleri önerilerini bakanımıza sözlü dile getirdi.

İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine Yapılan Şube Müdürlüğü Görevlendirmeleri

Konuya ilişkin eğitim camiasının rahatsızlığını ve sürecin eğitimcileri rencide eder boyuta geldiğini vurgulayan yönetim kurulu üyelerimiz. Yönetici atamalarından siyasal ve sendikal etkilerin arındırılması gerektiğini vurgulamıştır. Konuyla ilgili personel genel müdüründen bilgi alan bakanımız konuyla ilgileneceğini belirtti.

Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde Okul Öncesi Eğitiminde Yaşanan Dil Sorunu

Konuya ilişkin sorunlar ele alındı ve önerilerimiz sunuldu. Ayrıca yönetim kurulumuz konuyla ilişkin bir çalışma yapacağını ve raporunu sunacağını bildirdi.

Bakanlık Merkez ve Taşra Teşkilatının Yeniden Yapılandırılması

Bakanlığa atandığı günden bu yana basında ve kamu oyunda reorganizasyon yapacağınız konusunda beklentilerin oluştuğunu belirten yönetim kurulu üyelerimize, Bakanımız çok büyük bir yeniden yapılandırma düşünmediğini fakat aynı işlevi gören birimlerin ve işlevsiz birimlerin ele alınacağını belirtti. Konunun önemli olduğunu belirten yönetimimiz bakanlığın dinamik bir yapıya kavuşturulma ihtiyacının bulunduğunu dile getirdi ve önerilerini sundu.

Yaklaşık bir saat süren toplantı sonucunda EYUDER yönetim kurulu bakanımıza eğitim politikalarına yönelik görüş ve önerilerinin bulunduğu dokümanı teslim etmiştir.


 

Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER