UZMANLARDAN VELİLERE KARNE UYARISI

Yarıyıl tatili öncesi uzmanlar karnelerdeki düşük not konusunda aileleri uyardı.

UZMANLARDAN VELİLERE KARNE UYARISI
Yrd. Doç. Dr. Ali İrfan Gül, okullar yarıyıl tatiline girerken, çocuklarda yaşanan karne heyecanına ailelerin de ortak olması gerektiğini belirterek, ebeveynlerin, çocuklarını, karnesindeki düşük nottan dolayı başka öğrencilerle kıyaslamamaları gerektiğine dikkat çekti.
 
Dr. Gül, "Bu karnelerin bir defa başarı aracı olarak görülmemesi gerekir. Karne sadece çocuğun değil aynı zamanda ailenin de karnesidir. Bunu bir defa gözden kaçırmamak gerekiryor. Karnede düşük not alan çocukların aileleri tarafından cezalandırılmaması, aşağılanmaması gerekiyor. Çünkü zayıfı olan çocuk ister istemez ailesi kıyaslama bile diğer arkadaşları ile kendisini kıyaslar ve kıyasladığı zaman bir depresyona girebilir. Yoğun bir duygu dalgalanması yaşayabilir ve buna bağlı olarak geçmişte yaşadığımız ölümlere varan acı olaylar yaşanabilir. Bunları göz önünde bulundurarak çocukları cezalandırmak yerine oturup acaba neden çocuk başarısız oldu? Karnesinde neden bukadar zayıf notları var? Oturup çocukla bunu konuşması lazım." dedi.
 
"HER ÇOCUĞUN DERSLERE KARŞI AYRİ BİR İLGİSİ VAR"
 
Aileninde kırık nottan dolayı kendilerini sorumlu tutması gerktiğini ifade eden Gül, "Aileler çocuğunun zayıfı varsa bundan kendilerinin de sorumlu olabileceğini düşünmesi lazım sadece çocuğa yüklenilmemesi gerekir. Çünkü her çocuğun kendine ait yeteneği var, kendine ait ilgi alanları var. Mesela birsinin Türkçesi çok iyidir, edebiyata ilgisi vardır ya da matematiğe ilgisi olabilir. Yani bu ilgilerinden dolayıda çocukların notlarında da değişiklikler olabilir. Ama esas olan çocukların ortalama zeka seviyeleri birbirine yakındır. Onun için bir çocuğun zayıf almasının altında başka şeyler de vardır. Ya çocuk depresyondadır ya aile içi şiddet vardır, aile içi problem vardır veya ebeveynler arasında bir çatışma vardır. Hiç ilgilenilmiyordur. Çocukla ilgisiz anne baba vardır veya aşırı baskıcı, sürekli başka çocuklarla kıyaslayan anne baba vardır, bu çok yanlış bir davranış ve uygulamadır. Bunların kesinlikle yapılmaması gerekiyor ve çocukla birlikte çalışması gerekiyor." diye konuştu.
 
Ailelerin 15 tatilde çocuklarını sıkmadan birlikte vakit geçirmelerinin daha uygun olduğunu vurgulayan Gül, "Aileler çocukları ile birlikte oturup zaman zaman değerlendirme yapması gerekir. 15 tatilde, çocuklar hem dinlenmesi hem de zevk alacağı, eğleneceği uğraşlarla zamanını geçirmesi onlar açısından çok uygun olur. Çünkü okulda sürekli sabah kalkıp okula gidiyor, akşam geliyorlar ve bir disiplin içinde yaşıyorlar. Bu yüzden çocukların enerjilerini boşaltabileceği, rahatlayacağı uğraşların aileler tarafından yapılması daha uygun olur." tavsiyesinde bulundu.
Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER