Sandık başkanları Memur-Sen'li erkekler

İnsan Hakları Derneği (İHD), 12 Haziran'da yapılan genel seçimlerle ilgili Milletvekili Genel Seçimi Gözlem Raporu’nu açıkladı. Raporda sandık başkanlarının çoğunun Memur-Sen'li erkekler olduğu belirtildi.

Sandık başkanları Memur-Sen'li erkekler

Bağımsız bir sivil toplum örgütü olarak gözlemci statüsünde seçimleri izlemek için 2 Haziran’da başvurduğu YSK’dan ret yanıtı alan ancak buna rağmen 30 ilde İl Seçim Kurulları’na bilgi verilerek, 537 üye ve yönetici ile gözlem yaptığını belirten İHD, seçimlerle ilgili raporunu açıkladı.

Raporda yer alan bazı tespitler şöyle:

* Mevsimlik tarım işçilerinin, şantiyelerdeki inşaat işçilerinin ve turizm sektöründe çalışan işçilerin çalıştıkları yerde seçmen kayıtları olmadığı için oy kullanamadıkları gözlemlendi. Birçok ilde huzurevlerinde, seçim sandığı kurulmadı. Hastanelerde yatan ve sayısı 100 bini geçen hastadan sadece yüzde 10 ile yüzde 20’si arasındaki bir grup oy kullanabildi.

* Bedensel engellilerin oy kullanabilmesi için birçok okulda gerekli rampa düzeneğinin olmadığı, bedensel engelli seçmen kaydının yetersiz olması nedeniyle bu kişilerin büyük çoğunluğunu sandıklarının giriş kat yerine üst katlarda olduğu tespit edildi. Görme engelliler için kabartmalı oy pusulası basılmadı.

* YSK’nın verilerinden anladığımız kadarıyla Türkiye’de 67 bin zihinsel engelli seçmen kaydı bulunmaktadır. Bu trajikomik durumun düzeltilmelidir.

* Birçok ilde adeta polis kuşatması altında kaldı.Polisler, “seçim sandığına 15 metre uzakta durma” kuralını da sıklıkla ihlal ettiler.

* Bazı yerlerde kadınların eşlerinin zorlaması sonucu eşleri ile birlikte oy kullandıkları gözlemlenmiştir.

* Oy verme yerlerinin bazılarında toplu oy kullandırma veya bir kişinin diğer seçmenler adına toplu oy kullandığına dair seçim tespitler olmuştur.

* Sandık Kurulu Başkanlarının çok büyük bir kısmının erkeklerden seçildiği gözlemlendi.

* Van ve Şanlıurfa’da sandık kurulu üyelerinin ağırlıklı olarak Memur-Sen’e bağlı Eğitim-Bir-Sen sendikasına üye öğretmenler arasından seçildiği anlaşıldı.


 

Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Hüseyin KORKMAZ
Hüseyin KORKMAZ - 13 yıl Önce

Bu yorum ve haber sadece şaibe oluşturmaya yönelik. Artık yeter.Kasetlerin hesabını bu muhafazakar milliyetçi tabana veremeyenler suçluyu başka yerde aramaya gayret ediyorlar. Ben artık bu partinin içinde olamam.

SIRADAKİ HABER