ABD Başkanı Donald Trump: 2021 Savunma Bütçesini Veto Edip Etmeyeceği Tartışılıyor

Amerika'da sosyal medya şirketlerine yasal güvence sağlayan düzenlemenin iptali için 2021 yılı savunma bütçesine bir madde eklenmesini isteyen ve bunda başarılı olamayan Başkan Trump'ın, bütçe yasasını veto edip etmeyeceği tartışılıyor.

ABD Başkanı Donald Trump: 2021 Savunma Bütçesini Veto Edip Etmeyeceği Tartışılıyor

Başkan Trump, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya şirketlerine yasal koruma sağlayan İletişim Uygunluk Yasası'nın 230. maddesiyle alakalı taleplerini sürdürüyor.

Başkan Trump, sosyal medya firmalarının kullanıcıların paylaşımlarından sorumlu tutulmasını önleyen 230. maddenin kaldırılmasını ve bu düzenlemenin 2021 savunma bütçesine de konulmasını talep ediyor.

Konuyla alakalı olarak Başkan Trump, Twitter hesabından, "Ülkemiz için üzüntü verici, öyle gözüküyor ki (Senato Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı) Senatör Jim Inhofe, 230. maddeyi ortadan kaldıracak düzenlemeyi savunma bütçesi yasasına eklemeyecek. Ulusal Güvenliğimiz ve seçim bütünlüğümüz için çok üzücü. Bu düzenleme için son şansınız. (Olmazsa) veto edeceğim."

230. maddenin kaldırılmaması durumunda savunma bütçesini veto edeceğini daha önce de ifade eden Başkan Trump'ın söz konusu tasarı masasına gelince ne yapacağı ise merak konusu.

Biz de değiştirmek istiyoruz savunma bütçesi bunun yeri değil

Konuyla alakalı Bloomberg'e açıklama yapan Inhofe, "230. maddeyi değiştirmeyi biz de istiyoruz savunma bütçesi bunun yeri değil. Benim görevim en iyi şekilde bir savunma bütçesini hazırlamak." yorumunu yaptı.

Söz konusu yasa tasarısıyla ilgili görüşlerini paylaşan bazı Cumhuriyetçi Kongre üyeleri de "230. maddenin tümden kaldırılması yerine değiştirilmesi gerektiğine inandıklarını" dile getirdiler.

230. madde tartışması

Amerika'da İletişim Uygunluk Yasası’nın 230. maddesine göre Twitter ve Facebook gibi sosyal medya şirketleri, yayınladıkları içerik sebebiyle haklarında dava açılabilen bir “yayıncı” olarak değil “platform” olarak değerlendiriliyor. Bu maddeye göre söz konusu sosyal medya şirketleri, yayınladıkları içerikler konusunda sorumluluktan muaf tutuluyor.

Başkan Trump ise seçimler öncesinde ve sonrasında kendi paylaşımları dahil seçim sonuçlarıyla alakalı birçok Cumhuriyetçinin paylaşımlarına etiket koyan ya da bu paylaşımları yasaklayan Twitter ve Facebook'un "seçimlere müdahale ettiğini" savunarak 230. maddenin kaldırılmasını istiyor.

Amerika Kongresinin Senato ve Temsilciler Meclisi kanatları, 2021 mali yılı için savunma bütçesine 740 milyar dolar ayıran Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarısı'na son halini dün vermiş ve tasarıda 230. madde ile alakalı herhangi bir düzenleme yapılmamıştı.

Başkan Trump, mayıs ayında sosyal medya platformlarının paylaşımlardan hukuki olarak sorumlu tutulmasını öngören bir kararname imzalamıştı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER