GEMİ ADAMLARI RİSK ALTINDA ÇALIŞIYOR

Gemi adamlarının çalışma koşullarında karşılaştıkları zorlukların araştırılıp, yaşadıkları sorunların tespit edilip, haklarının iyileştirilmesi için gerekli araştırmanın yapılması ve sorunlarının çözümü için Meclis Araştırması açılması istendi.

GEMİ ADAMLARI RİSK ALTINDA ÇALIŞIYOR
Gemi adamlarının çalışma koşullarında karşılaştıkları zorlukların araştırılıp, yaşadıkları sorunların tespit edilip, haklarının iyileştirilmesi için gerekli araştırmanın yapılması ve sorunlarının çözümü için Meclis Araştırması açılması istendi.
 
Balıkesir milletvekili Ayşe Nedret AKOVA ve bir grup arkadaşı tarafından verilen önergede, modern teknolojinin gemilerin daha güvenli, konforlu olarak üretilmesini sağlamakla birlikte, gemide çalışanların daha fazla risk altında, daha az personelle ve çok daha uzun süreli çalışmalarına neden olduğu belirtildi.
 
Ayrıca, önerge ile gemi adamlarının çalışma hayatında karşılaştıkları sıkıntılar şöyle özetlendi:
 
“Gemilerin büyüyen boyutları, taşıdıkları tehlikeli yükler, bunlara bağlı olarak artan ölüm ve yaralanma riskleri, azalan mürettebat, stresli çalışma koşulları, maruz kalınan zehirli, tehlikeli gazlar ve diğer maddeler, yüksek statik elektrik, kötü hava koşulları, dalgalarda sürekli sallanmaktan bozulan vücut dengeleri, yeterli uzunlukta ve yeterli kalitede uyku, dinlenme ve diğer ihtiyaçları gidermede zorluk ve mahrumiyetler, vardiyalı çalışma ve gece çalışma ile zorlanan biyolojik döngü ve dengeler gemi adamı olarak çalışanların her gün maruz kaldıkları çok ciddi zorluklar olmaktadır.
 
Dünya üzerinde doğudan batıya, kuzeyden güneye seyreden bir gemide, saat dilimi değiştirilerek uzayan kısalan günlere, sıcaktan soğuğa, mevsimden mevsime, iklimden iklime, uzayıp kısalan gün ve geceye maruz kalan gemi adamı bedensel ve ruhsal olarak aşırı yıpranmaktadır. Dar bir mekânda kapalı kalmak, aynı kişilerle aylarca kader birliği yapmak, evden ve sevdiklerinden uzak kalmak, sosyal hayattan kopmak, şehirlerden uzak limanlarda, yükten ve hareketten oluşan toza dumana maruz kalarak, gelinen limanlarda kısa süren yükleme boşaltma ve kalış süreleri nedeniyle şehre alışverişe bile gidemeden ayrılmak gemi adamları için oldukça yaygın, sıradan ve olağan çalışma temposu olmaktadır.
 
Gemi adamlarının önceden limanlarda geçirdiği süre daha uzun iken, günümüzde teknolojik gelişmeler neticesinde yükleme boşaltma işlemleri bir ya da iki gün sürmekte, dolayısıyla gemi adamları yeteri ölçüde dinlenemeden tekrar sefere çıkmaktadır. Her türlü tehlikeli zararlı maddelerin yük olarak taşındığı gemilerde yaşamak, çalışmak, yüklemek boşaltmak, ambarları, tankları temizlemek riskli ve yıpratıcı olmaktadır. Yoğun deniz trafiğinde seyir vardiyası, sıcak ve gürültülü makine dairesinde makine vardiyası, yükleme boşatmaya nezaret edilen liman vardiyası tutmak hem yorucu hem de stresli bir iş olmaktadır. Üstelik gemi adamları, bu zorlu görevlerine rağmen, gemilerin taşıdığı bayrak çalışma haklarının en az verildiği ülkeye ait olduğundan, çalışma hakları ve koşulları bakımından çalışanların haklarının yok sayıldığı bir kayıt dişilik sağladığı için, sigorta primleri düzenli yatırılmamakta, emekli güvencelerinden yoksun bir şekilde çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Ayrıca 2008 yılında yapılan mevzuat değişikliğiyle gemi adamlarının yıpranma hakları ellerinden alınması ayrı bir mağduriyet yaratmıştır.
 
Bu sebeple, gemi adamlarının çalışma koşulları zorluklarının araştırılıp, sorunların tespit edilip, haklarının iyileştirilmesi için Meclis Araştırması açılması talep edilmektedir.
Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER