Memurlara Bir Derece Verilmesi Meclis Gündeminde

MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman tarafından, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e memurlara da bir derece verilmesini içeren aşağıdaki sorunun cevaplandırması isteğiyle yazılı soru önergesi verildi.

Memurlara Bir Derece Verilmesi Meclis Gündeminde

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 

 


       İsmet BÜYÜKATAMAN 
Bursa Milletvekili


5289 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerine Bir Derece Verilmesi Hakkında Kanun 08/02/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. İlgili kanunla 15/01/2005 tarihinde görevde bulunan ve daha önce kendilerine 2182, 2260 sayılı kanunlar ile 457, 458 sayılı kanun hükmünde kararnamelerle derece verilmeyen sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar da dâhil olmak üzere devlet memurları ile diğer kamu görevlilerine bir derece verilmiştir.

5289 sayılı kanunla beraber, bugüne kadar 1979 ve 1991 yıllarında verilen bir derece imkânı, son olarak 2005 yılında verilmiş olmaktadır. Bu yeni derece sadece kanunun yürürlük tarihinde memurluk yapanları kapsadığından, yürürlük tarihinden sonra memur olan kişiler bu haktan faydalanamamaktadır.

Örneğin 15.1.2005 tarihinde görevde bulunan bir memur ek dereceden faydalanabilirken 16.01.2005 tarihinde göreve başlayan yeni bir memur bu haktan faydalanamamıştır. Durum bu şekilde olunca 16.01.2005 tarihinde göreve başlayan bir memur yeni bir kanun çıkmasını 10-15 yıl beklemek zorunda kalmakta ve bu sürede devamlı olarak düşük maaş almakta, aynı zamanda kendisinden bir gün önce işe başlayan bir memur ile arasında kıdem bakımından bazı unvanlarda 2 yıl bazılarında ise 3 yıl haksız yere bir fark oluşmaktadır. Dolayısıyla bir derece artışı, yeni göreve başlayan kamu görevlileri için kamudaki ücret dengesizliğini gidermekten uzaktır.


Buna göre;

Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerine Bir Derece Verilmesi Hakkında Kanun’un yürürlük tarihinden sonra göreve başlayan memurlara da bir derece verilmesi konusunda bakanlığınızca yapılan bir çalışma bulunmakta mıdır?




Güncelleme Tarihi: 02 Ağustos 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER