TÜRK HALKININ RUH SAGLIĞI BOZUK

Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı rapora göre; Türkiye’de nüfusun yüzde 18’i yaşamı boyunca en az bir ruhsal hastalık yaşıyor. Bu oran erkeklerde yüzde 16,2 iken, kadınlarda yüzde 15,3 olarak kayıtlara geçti

TÜRK HALKININ RUH SAGLIĞI BOZUK

İNTİHAR EDENLERİN YÜZDE 60'ININ RUH SAĞLIĞI BOZUK

Sağlık Bakanlığı eylem planı hazırlıkları çerçevesinde Türkiye'nin ruh sağlığını mercek altına aldı. Bu konuda rapor hazırlayan bakanlık uzmanları önemli tespitlerde bulundu. Rapora göre, intihar girişiminde bulunan hastaların yüzde 60’ının bu girişiminden önceki ay içerisinde bir doktora başvurduğu ortaya çıktı. Bu nedenle intiharı önlemede birinci basamak sağlık çalışanları içerisinde yer alan aile hekimlerine dikkat çekildi.

AİLE HEKİMLERİNE RUH SAĞLIĞI GÖREVİ

Bakanlığın hazırladığı raporda ruh sağlığı ile ilgili hizmetlerin aile hekimleri ile birlikte yürütülmesi için çalışmaların başladığı belirtildi. Aile hekimi uygulamasında hekim- hasta ilişkisinin daha uzun süreli ve yakın olduğunun düşünülmesi ruh sağlığı hastalarına hizmetin birinci basamakta verilmeye başlanmasının en önemli neden olduğu vurgulandı. Ayrıca gerek olduğunda ikinci veya üçüncü basamağa sevkinin uygun olacağı bildirildi.

YÜKSEK GÜVENLİKLİ HASTANELER GELİYOR

Ruh Sağılığı merkezlerdeki yatakların adli ve tutuklu psikiyatri yatağına uygun olmadığı ortaya çıktı. Bu kapsamda öncelikle Bakanlık belirlediği 16 ilde toplam 2000 yüksek güvenlikli psikiyatri yatağı, 5 ilde ise toplam 350 tutuklu psikiyatri yatağı açılmasına karar verdi. Ayrıca bunların yanı sıra adli ve tutuklular için yüksek güvenlikli hastaneler kurulması için çalışmalar başlatıldı. Bu hastanelerde çalışan personel ve tedavi edecek doktorlara özel eğitimler verilmesi sağlanacak.

Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER