Bosna Hersek gezisinden notlar...

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye'nin medeniyet havzasındaki ülkelerin emek ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile "genel olumsuzluklara karşı ortak çözüm üretmek için" Türkiye'de Memur-Sen'in ev sahipliğinde uluslararası bir toplantı düzenleyeceklerini söyledi.

Bosna Hersek gezisinden notlar...
Ahmet Gündoğdu, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nin davetlisi olarak gittiği Saraybosna'da sivil toplum örgütü temsilcileri ile buluştu. Gündoğdu, Eğitim-Bir-Sen Genel Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Bosna Hersek'in en büyük emek örgütü olan Bosna Hersek Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu Genel Başkanı İsmet Bayramoviç ile görüştü. Gündoğdu, Konfederasyon olarak kendilerinin  iki ülke sivil toplum örgütleri arasında işbirliği yapmaya hazır olduklarını kaydetti.


Gündoğdu, önceden içeriği belirlenmiş bir gündemle Türkiye'nin medeniyet havzasındaki "kardeş ülkelerin' tamamının katılımıyla Türkiye'de Memur-Sen ev sahipliğinde çalışma hayatına ilişkin dünyada yaşanan genel olumsuzluklara karşı ortak bir çözüm üretmek için bir araya gelmeyi tasarladıklarını belirtti.. Gündoğdu, bu kapsamda Türkiye'de düzenlenecek büyük toplantıya katılım için de en yakın zamanda Bosna Hersek Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu ile karşılıklı olarak bir protokol hazırlığı içerisinde olduklarını söyleyerek, "Türkiye'de başta Bosna Hersek olmak üzere Türkistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Suriye, Mısır, Ürdün gibi medeniyet havzamızın sivil toplum örgütleri ile Türkiye'de bir toplantı gerçekleştireceğiz" dedi.

Gündoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aynı hedefe yönelmiş insanlık ailesinin birer ferdi olarak, hangi dinden olduğuna bakmaksızın birlikte yapacağımız çok şey var. Kapitalizme, sermaye ekonomisinin emek örgütlerine her geçen gün elbiselerini daraltarak biçtiği role karşı, özgürlükler adına yapacağımız ortak çalışmalar var. Bir de dünyada Müslümanları ikinci sınıf insan görerek, bunu da muharref Tevrat'a ve muharref İncil'e dayandırarak kan akıtanların akıttığı bu kanı ve kan akıtma anlayışını barıştan yana olan herkese daha çok göstermek için yapacağımız çalışmalar var. Artık küreselleşme adı altında mazlumları daha çok mağdur eden anlayışlara karşı kenetlenmek mecburiyetimiz var.'

Eğitim-Bir-Sen ile Bosna Hersek Cumhuriyeti Arasında Benzerlik Var

Bosna Hersek ve Türkiye'nin aynı medeniyetin paydaşları olduğunu, burada yaşanan katliamları tepki ile karşıladıklarını dile getiren Gündoğdu, Bosna Hersek ile Eğitim-Bir-Sen'in arasında iki ortak nokta bulunduğunu belirterek, Bosna Hersek'in de, Eğitim-Bir-Sen'in de 1992 yılında kurulduğuna işaret etti. Bosna Hersek'in Aliya İzzetbegoviç tarafından, Eğitim-Bir-Sen'in ise şair yazar Mehmet Akif İnan tarafından kurulduğunu anlatan Gündoğdu, İzzetbegoviç ve İnan'ın aynı medeniyet değerlerinden beslenmiş, insanlığa ve Müslümanlara aynı erdem çağrısında bulunan, alanında iki otorite olduğunu kaydetti.


Bosna Hersek'teki emek örgütleri ile işbirliği başlatmak istediklerini vurgulayan Ahmet Gündoğdu, Türkiye'nin kaderi ile Bosna Hersek'in kaderinin AB'ye giriş süreci ile ortaklık içerdiğini belirterek, "Asya ile Avrupa'nın ortasında köprü konumunda olan Türkiye'yi hangi kaygıyla almak istemiyorlarsa, Avrupa'nın merkezindeki Bosna Hersek'i de aynı kaygı ile bekletiyorlar" diye konuştu.

Memur-Sen Konfederasyonu'nun 517 bin üye ile Türkiye'nin en büyük konfederasyonu, Eğitim-Bir-Sen'in ise 197 bin üye ile Türkiye'nin en büyük eğitim sendikası olduğuna dikkat çeken Gündoğdu, Türkiye'de işçi sendikacılığının dahi 1940'lı yıllarda başlamasına rağmen, Bosna Hersek'te ilk sendikanın 1905 yılında kurulduğunu belirtti. Gündoğdu, 100 yılı aşkın bir deneyime sahip olan Bosna Hersek Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu ile işbirliği yapmaktan onur duyacaklarını dile getirdi.

350 bin üyeye sahip Bosna Hersek Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu Genel Başkanı İsmet Bayramoviç ise görüşmede yaptığı konuşmada, "Ülkemizde sendikacılık 1905 yılında başladı. Biz sendika olarak krallık, sosyalizm, savaş, kapitalizm gibi dönemler atlattık. Yani o kadar tecrübeliyiz" dedi.

Bosna'da işçi-memur diye bir ayrımın olmadığını söyleyen Bayramoviç, ülke genelinde asgari ücretin 175 euro olduğunu, işsizliğin ise yüzde 46 düzeyinde olduğunu ifade etti. Bayramoviç, 2010 yılında yönetimle yaptıkları pazarlıklarda ekonominin kötü gittiği gerekçesiyle çalışan maaşlarına zam alamadıklarını belirterek, "Bırakın zammı, maaşlarımızı düşürmeye bile çalıştılar. IMF, Bosna'ya girdiği için şu anda onlar ülkemizde söz sahibi. Devlet bu insanlarla işbirliği içerisinde. Ama biz gerekirse eylemler yapmaya hazırız" diye konuştu.



Gündoğdu, görüşmenin ardından Bayramoviç'e üzerinde Eğitim-Bir-Sen yazılı bir İznik Çinisi, ebru tablo ve Mehmet Akif Ersoy'un Safahat isimli eserini hediye etti.

Bayramoviç ise Ahmet Gündoğdu'ya, ülkelerinde sendikaları adına devlet tarafından basılmış olan pullardan oluşan bir tablo takdim etti.

Türkiye'de Yaptığımız Sendikacılık Dizilerimizden Çok Daha Hayran Olunacak Düzeyde


Ahmet Gündoğdu, Bosna Hersek Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu'na yaptığı ziyaretin ardından beraberindeki heyetle bu konfederasyona bağlı Bosna Hersek'in Orta ve Yüksek Eğitim, Bilim ve Kültür Sendikası Başkanı Cevad Haciç'i ziyaret etti. Gündoğdu, ortak işbirliğinin önemine değinerek, Srebrenitsa gibi büyük bir katliam yaşayan Bosna halkının her zaman yannında olacaklarını ve Bosna halkına kardeş duygular beslediklerini söyledi. Gündoğdu, ayrıca Bosna'da Türk dizilerinin yoğun bir ilgi ile izlendiğini öğrendiklerini belirterek, "Duyduk ki burada dizilerimiz yoğun bir ilgi ile izleniyor. İnanın Türkiye'de bizim yaptığımız sendikacılık dizilerimizden çok daha fazla hayran olunacak düzeydedir" dedi.


Bosna Hersek Eğitim Sendikası Başkanı Cevad Haciç ise Saraybosna'da 3 bin üyeleri bulunduğunu ifade ederek, ülkede zorunlu eğitimin 9 yıl olduğunu ve okula giden çocuklara ise ilk 3 yıl not verilmediğini kaydetti. Haciç, Eğitim-Bir-Sen ile işbirliğine açık olduklarını sözlerine ekledi..

Srebrenitsa İçin Taksim Meydanı'nda Olacağız

Bu arada, Ahmet Gündoğdu, 9 Temmuzda Taksim Meydanı'nda 'Srebrenitsa'da soykırıma uğrayanların anısına gerekli duyarlılığı göstermeyen başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası kuruluşları protesto etmek amacıyla, 8 bin 700 ayakkabıyla bir gösteri yapılacağını ve kendilerinin de orada olacağını' söyledi.

egitimbirsen.org.tr


Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER