ULUSLARARASI AVRASYA EĞİTİM SENDİKALARI BİRLİĞİNİN TOPLANTISI PRİZREN'DE YAPILDI

Türk Eğitim-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği Genel Başkanı İsmail Koncuk Birliği'in Temsilciler Kurulu Toplantısına katıldı.

ULUSLARARASI AVRASYA EĞİTİM SENDİKALARI BİRLİĞİNİN TOPLANTISI PRİZREN'DE YAPILDI

Türk Eğitim-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türkiye Kamu-Sen Genel Dış İlişkiler ve Basın Sekreteri ve Türk Tarım Orman-Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri Musa Akkaş, Genel Mali Sekreter Seyit Ali Kaplan, Genel Eğitim ve Sosyal İşler Sekreteri Cengiz Kocakaplan, Genel Dış İlişkiler ve Basın Sekreteri Sami Özdemir 15-20 Haziran tarihleri arasında Kosova’nın Prizren şehrinde çeşitli temaslarda bulundu, Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği'nin Temsilciler Kurulu Toplantısına katıldı.

İsmail Koncuk başkanlığındaki heyet, temaslarına Türk kasabası olan Mamuşa’da Anadolu İlköğretim Okulu’nu ve Mamuşa Belediyesini ziyaret ederek başladı. Belediye Başkan Yardımcısı Abdulhadi Krasniç ile görüşen heyet, belediyenin çalışmaları hakkında bilgi aldı. Heyet daha sonra Motracrayzı İlköğretim Okulu’nu ve Prizren Belediyesini ziyaret etti. Burada Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Lopar ile görüşüldü.

Temasların ikinci gününde Kosova Eğitim Bilim ve Kültür Sendikası, Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı ve Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Kosova Eğitim Bakan Yardımcısı, Kosova Meclisi Başkan Yardımcısı Enis Kervan, Türk Milletvekili Müferra Şinik, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan ziyaret edildi. Prizren Üniversitesinde de yapılan temaslarda Eğitim Fakültesi Dekanı Celadin Zumberi ile görüşüldü, eğitimin sorunları tartışıldı.

Prizren’de Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği'nin Temsilciler Kurulu Toplantısı da yapıldı. Kosova Türk Öğretmenler Derneği'nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Makedonya ve Kosova'nın eğitim sendikaları temsilcilerinin katıldı. Prizren Kültür Evi salonunda gerçekleşen toplantıda Türk eğitiminde var olan sıkıntılar gündeme getirildi.

Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği ve Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk toplantıda yaptığı konuşmada, Kosova'da bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Birliğin amacı, Türk dilli ülkelerde yaşayan insanların ortak problemlerinden hareketle, bilgi ve birikimlerini, tecrübelerini birbirlerine aktarmalarını sağlamaktır” diyen Koncuk, Türk dünyasında eğitim çalışanlarının ciddi problemleri olduğunu ifade etti. “Her ülkede sorunlar farklıdır” diyen Koncuk, birlik olarak bu sorunlara dikkati çekmek istediklerini söyledi. Kosova'da Türklerin anadillerinde eğitim görme hakkına sahip olmasından memnun kaldığını söyleyen Koncuk, Kosova Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle görüşmesinde Türk Öğretmenler Derneği'nin önemli rol oynaması gereğine işaret ettiğini vurguladı. Kosova Türk toplumunun birliğinin önemine işaret eden Koncuk, öğretmenlerin bu birliğin pekiştirilmesinde önemli rol oynaması gerektiğini söyledi. Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliğin 2 milyon üyesi olduğunu söyleyen Koncuk, her zaman Kosovalı öğretmenlerin yanında olacaklarını belirtti. Türk varlığının devam ettirilmesinde dilimize sahip çıkmanın önemine değinen Koncuk, “Sizin milli kimliğinizi, varlığınızı sürdürmenizin ana temeli dilinize sahip çıkmaktır. Bunu da gerçekleştirecek olanlar öğretmenlerdir” diye konuştu. Eğitim sorununu çözemeyen ülkelerin başarıya ulaşmasının mümkün olmadığını da ifade eden Koncuk, dayanışma içinde olmamız gerektiğini kaydetti.

Kosova Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Ferhat Aşıkferki de, Türk Dünyasından eğitimcileri, meslektaşları ağırlamak fırsatını sağlayan Birlik Başkanı İsmail Koncuk'a teşekkür etti. Aşıkferki, derneğin elde ettiği başarıları ve Türkçe eğitimde karşılaşılan sorunlar hakkında bilgi verdi. Kosova'da öğretimin 4 dilde (Arnavutça, Sırpça, Türkçe ve Boşnakça) yapıldığını belirten Aşıkferki, Türkçe eğitimde elde edilen başarıları anlattı.

Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği'nin Temsilciler Kurulu Toplantısında Türkiye, Kosova, Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Makedonya'dan gelen temsilciler de ülkelerindeki eğitim süreçlerinin ve karşılaştıkları sorunlar hakkında bilgi verdi. Toplantının ardından da sonuç bildirgesi açıklandı.


RESİMLERİN ÜZERİNE TIKLAYINIZ

Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER