MEB, yabancı dil öğretiminde yeni sisteme geçiyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İngilizce öğretiminde yeni bir sisteme geçmeye hazırlanıyor.

MEB, yabancı dil öğretiminde yeni sisteme geçiyor

“Yabancı Dil Öğretiminin Geliştirilmesi Projesi” oluşturan Bakanlık, yurtdışından ana dili İngilizce olan öğretmenler getirilmesinden okullarda “English cafe”ler açmaya, popüler çizgi filmlerin ve programların televizyonlarda altyazılı yayınlanmasından, okullara eğitim setleri dağıtmaya kadar okul öncesini de kapsayacak şekilde bir dizi yeni uygulamayı gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren başlatacak.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmalarında zaman zaman dile getirdiği “Türkiye'de yabancı dilin iyi öğretilemediği” eleştirisi üzerine ve bu konuda verdiği talimatla MEB, “Yabancı Dil Öğretiminin Geliştirilmesi Projesi' hazırladı. 5 yıl süreli ve yaklaşık 1,5 milyar TL'ye mal olacak proje, ulusal bir dil politikası oluşturulması ve bu çerçevede yapılması gerekenleri kapsıyor. Projede, “Yabancı dil mevzuatının yenilenmesi, yabancı dil eylem planı hazırlanması, okullarda İngilizce öğretiminde kullanılan program ve materyallerin standartlara uygun olarak yenilenmesi, yabancı dil öğretmeni istihdam kriterlerinin yeniden belirlenmesi, proje tamamlanıncaya kadar (4 yıl içinde) her yıl 10 bin olmak üzere toplam 40 bin anadili İngilizce olan yabancı İngilizce öğretmeni alınması, okullarda hafta sonu ve yaz tatillerinde yabancı ve Türk İngilizce öğretmenlerinin birlikte çalışacağı faaliyetler düzenlenmesi” öngörülüyor.

 

Yabancı öğretmenler Türk öğretmenlerin atamalarını etkilemeyecek

 

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, yabancı dil öğrenmenin önemine işaret ederek, Türkiye'de bu alanda yeni bir sistem geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Öğrencilerin ilköğretimde ve ortaöğretimde yabancı dil dersi almalarına karşın, İngilizce'nin yeterli ve istenilen düzeyde konuşulamadığına işaret eden Çubukçu, bu sorunları çözmeye yönelik proje hazırlandığını söyledi. Her öğrencinin İngilizce'yi rahatlıkla konuşabilir hale gelmesini hedeflediklerini dile getiren Çubukçu, ana dili İngilizce olan yabancı öğretmenlerin derslere Türk öğretmenlerle birlikte girmesinin öğrencilerin pratik yapmalarına büyük faydası olacağını belirtti. İngilizce dersi için yabancı öğretmen getirilmesinin Türk öğretmen adaylarının atamalarını etkilemeyeceğini kaydeden Çubukçu, “Bu proje, Türk öğretmenlerimizin İngilizce dersine girmesine veya İngilizce öğretmen adaylarının atanmasına engel değil. Yabancı dilin daha iyi öğretilmesi ve konuşulması için hazırlanmış bir proje” diye konuştu.

 

Yabancı öğretmenlere kriter koyulacak

 

Türkiye'de şu anda 48 bine yakın İngilizce öğretmeni bulunduğunu belirten Projenin hazırlıklarını yürüten MEB Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanı Ünal Akyüz, proje kapsamında her yıl 10 bin olmak üzere 4 yılda toplam 40 bin yabancı İngilizce öğretmeni getirilmesinin planlandığını, uygulamanın gelecek eğitim-öğretim yılında başlayacağını bildirdi. Yabancı öğretmenlerin Türkiye'ye misafir statüsünde geleceklerini ifade eden Akyüz, şunları söyledi: “Bu öğretmenlerle 1'er yıllık kontrat yapılacak. Eğer okulumuz memnun kalırsa devam edecekler. Memnun kalmadığımız yabancı öğretmeni geri göndereceğiz. Bir bağlayıcılığımız yok. Bakanlık olarak biz bunun kriterlerini koyacağız. Öğretmenlik ile ilgili deneyimlerine, sabıka kayıtlarına bakılacak. Bu misafir öğretmenler bizim İngilizce öğretmeninin yanında derse girecek. Hem öğrencilerin hem öğretmenlerin konuşma kabiliyetlerini geliştirmeleri için yararlı olacak."

 

Standart maaş belirlenecek

 

MEB Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanı Akyüz, projenin, öğretmenlerin barınma kolaylığı açısından öncelikle büyükşehirlerde pilot olarak başlayacağını bildirdi. Yabancı öğretmenlerin Türkiye'ye hangi yolla getirilecekleri konusunda da bilgi veren Akyüz, öğretmenlerin bu işi organize edecek ajanslar aracılığıyla geleceklerini, bunun için ihale açılmasının planlandığını anlattı. Japonya ve Kore'deki uygulamalarda da yabancı öğretmenlere 1500-2000 dolar arasında ücret verildiğini belirten Akyüz, “Biz de sadece standart bir maaş belirleyeceğiz. İllere göre de değişebilir. Öğretmenin kalacak yeri, barınması ajanslara ait olacak” dedi.




Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
İBRAHİM SOSYOLOG
İBRAHİM SOSYOLOG - 13 yıl Önce

DESENİZE REHBER ÖĞRETMEN ALIMIDA ARTACAK SON YILLARDA E TABİ BÖYLE OLURSA ÖĞRENCİLERİN TAKİBATLARI İÇİN MUTLAKA REHBER ÖĞRETMEN EKSİĞİNİN OLMAMASI GEREKİR REHBERLİK SERTİFİKASI OLAN ÖĞRETMENLERİN ATANMALARI İÇİN TAM ZAMANI BENCE

S.A.
S.A. - 13 yıl Önce

Yabanci ogretmenler ingilizce ikinci dil ogretmeni olacaksa tamam guzel fikir. fakat cogu 6 aylik bir sertifika programindan mezun yani dis ulkelere giden adaylar. ve bir coguda macera icin degisik ulke gormek tecrube edinmek icin gidiyorlar. ingilizce ikinci dil egitiminde cokda yeterli degiller kanatimce. pratik acisinda niyi olabilir katiliyorum ama ogretim acisindan yani gramer anlaminda bence turk ogretmenleri daha iyi hazirlanmis durumdalar. pratik icin sirf okulda bir ogretmen yeterli degil. bunun icin yaz kamplari, hafta sonu etutleri vs. gerekiyo bence. tabi konusula ulkeye gidip pratik yapma sansiniz varsa cok daha ala!

SIRADAKİ HABER