TAM YOL İLERİ...

Bakanlığımızda Sayın Ömer DİNÇER’ in göreve başlaması ile birlikte milad sayılan işler yapılıyor.

TAM YOL İLERİ...
Özellikle Bakanlığın yapısı ve personel rejimi ile ilgili şimdiye kadar hiç gündeme gelmeyen konular gündem oluşturuyor. Bakanlık merkez teşkilatının hantal yapısından herkes bahsediyordu ama yapıyı değiştirmeye adeta korkuyorlardı. Birçok kaygılar nedeni ile hantal diye adlandırılan yapı değiştirilemiyordu.  Otuz tane genel müdürlük vardı. Daha önce de yazdım. Aynı görevi yapan daire başkanlıkları ve birbirinin içine adeta girmiş genel müdürlük yapılarını unutmayalım. Görev alanı tamamen bitmiş, misyonunu tamamlamış daire başkanlığı vardı. Bu çift başlı tuhaf, çağdışı yapılanma taşrada ki işlerinde yürümesini de olumsuz etkiliyordu. Bunları eğitim yöneticileri olarak hepimiz yaşıyorduk. Bu durum son buldu.

 Yine zaman zaman ek ödeme gösterge rakamlarını eleştirsek de Bakanlığımızda genel idare hizmetler sınıfında ki yöneticiler ek ders ücreti alıyorlardı. Bu kadar komik bir uygulama yıllardır devam ediyordu. Defalarca sendikalar,  sivil toplum örgütleri bu konuyu gündeme getirseler de derse girmeyen, okul ve öğretmenlik ile ilgisi olmayanlara yıllarca ek ders ücreti adı altında ödemeler yapıldı. Hemen bunları unutmayalım. Daha geçen sene şefe ek ders ücreti olur mu diye internet siteleri yorumlardan geçilmiyordu. Yeni teşkilat yasası ile bu durum ortadan kaldırılmıştır. Derecesi düşük şefler ile taşrada görevli şube müdürlerinin bir kısmının beklentileri karşılanmamış olmak ile birlikte ek ders ücretinin kaldırılması önemli ve doğru uygulamadır. Buna kimse itiraz edemez. Aslında bu itirazlarımızı bizler daha önce de genel idare hizmetler sınıfına ek ders ücreti adı altında ödeme yapılmasın diye yapabilirdik. Şu özeleştiriyi yapıyorum. İki yıl önce sendikalar niçin ilgili yöneticilere ek ders ücreti ödeniyor diye mahkemeye gitmediler? Ama kimseden ses çıkmadı ta ki şu ana kadar. Şef ve şube müdürlerine ek ders ücretinden az da olsa daha fazla bir ek ödeme gösterge rakamı belirlense idi bugün mahkemelik de bir durum olmayacaktı.

Şube müdürlerinin mali hakları dışında, özlük haklarından olan atamaların nasıl yapıldığını hepimiz yaşadık.  76. Maddeden ilk defa atanan okul yöneticilerini de unutmayalım. Bu uygulamalara son verilmiştir. Bir soygun vardı. Bu soygunun adı iller arası görevlendirmelerdi. Bu soygun bitti. Hem istediğin yerde çalışacaksın hem de yolluk yevmiye talep edeceksin! Bunları yaşamadık mı? Kafamızı kumdan dışarı çıkarıp bakalım, daha üzerinden çok kısa zaman geçti. Tabi her şey bir anda güllük gülistanlık olmaz. Ama Sayın Bakanımız doğru yolda! Değişim kolay olmayacak, değişimden olumsuz etkilenenler ve haksızlık yapıldığını düşünenler olacaktır. Aslında yapılanlar değişim falan değil, işlerin büyüklüğüne baktığınızda devrim yaşanıyor. Okul müdürleri yer değiştiremez denildi değiştirdi, diğer okul yöneticilerinin rotasyonu KHK ye aykırıdır denildi, onlarda yer değiştirdi. Müfettişleri kimse yerinden kıpırdatamaz denildii onlarda yer değiştirdi. Bu rotasyon uygulamaları yanlış mı oldu?  Bir eğitimci olarak çok da iyi olmuştur diye düşünüyorum.  Düşünme falan değil görüyor ve yaşıyorum. Yani bundan 10-15 yıl önce hayal olan uygulamalar gerçekleştiriliyor. Sıra şube müdürlerinde onlar da (bizler) yer değiştirecek. Yer değiştirme aynı zamanda kadrolara bir ağırlık getirecektir. Şube müdür ve üstü görevlere siyasi baskı azalacaktır.

Ben Milli Eğitim Bakanlığımızda uygulamaya konulan devrim niteliğinde ki değişiklikleri ağızda çürüyen azı dişlerin çekilmesine benzetiyorum. Hiçbir işe yaramayan ağızda ağrı ve koku yapan dişler tek tek sökülüyor. Yıllardır apse yapmış dişler sökülürken ağrı yapıyor. Ve iltihap akıyor. Bakanlığımızda ki sancıyı ben buna benzetiyorum. Ben hiç umutsuz değilim. Su bulanmayınca durulmazmış! Su bulandı ve durulacak… Zamana ihtiyaç var.  Yarınlar daha iyi olacak diyorum. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı en iyi kaptanını bulmuştur. Tam yol ileri sayın Bakanım….

Mustafa EDİPOĞLU

Eğitimci Yöneticisi




Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER