666 Sayılı KHK'nin Ek Ödeme Analizi…

666 s.KHK nin Bakanlığımızda çalışanlara mali açıdan neler getirdiğini sizlerle paylaşmak istiyorum.

666 Sayılı KHK'nin Ek Ödeme Analizi…
 Daha önceki yazılarımda daha çok şube müdürlerinin mali haklarına katkısını yazmıştım. Eylül ayında ki gösterge rakamları ile Ocak ayında ki rakamları, yürürlükteki maaş katsayısını hesap ederek karşılaştırdım. Hizmetliden, Eğitim müfettişine kadar çalışanlara, mali haklarında ortalama ne kadar artış geldi? Bunları hesapladım;

Hizmetli; Eylül ayında ek ödeme oranı %63 iken, Ocak ayı için bu rakam %70-%90 olarak belirlenmiştir. Bu da maaşlarda 45TL-174TL arasında bir artış anlamına gelmektedir.                           

Memurlar; Eylül ayında ek ödeme oranı %64 iken, Ocak ayından itibaren bu rakam %85-%110 arasına yükseltilmiştir. Bu da maaşlarda 135TL-296TL arasında bir artış sağlayacaktır.

Şeflerde ise; Eylül ayına kadar ödenen ek ders ücretinin karşılığı ortalama %80 oranında ek ödemeye denk gelmekte idi.  Ocak ayından itibaren bu rakam %95-%115 arasına yükselmiştir. Bu da maaşlarda 96TL-225TL arasında bir artış sağlamıştır.

Eğitim Müfettişlerin de; Eylül ayına kadar ödenen ek ders ücretinin ortalama karşılığı %106 oranında ek ödemeye denk gelmekte idi.  Ocak ayından itibaren bu rakam %125-%140 yükselmiştir. Bu da 122TL-219TL arasında maaşlarda bir artış demektir.

İlçe milli eğitim müdürlerin de, şube müdürlerinde ise; eylül ayına kadar ödenen ek ders ücretinin karşılığı ortalama %130 oranında ek ödemeye denk gelirken, Ocak ayından itibaren bu rakam %170 yükseltilmiştir. Bu da 257TL arasında bir artış anlamına gelmektedir.

İl müdür yardımcılarında ise;  eylül ayına kadar ödenen ek ders ücretinin karşılığı ortalama  %130 oranında ek ödemeye denk gelirken,  Ocak ayından itibaren bu rakam %180 yükselmiştir. Bu da 322 TL arasında bir artış sağlamıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı dışında diğer bakanlıklarda görev yapan ilçe müdürlerin aldığı ek ödeme miktarları da şu şekilde değişmiştir; özel idare müdürü, nüfus müdürü, yazı işleri müdürü ve diğer ilçe müdürlerinin ek ödeme oranı %114 ten,  %170 e çıkarılmıştır. Yani rakamsal olarak 56 puan artmıştır. Toplam artış 360 TL dir.

Eşit işe eşit ücret ilkesi gereği ek ödemeler eşitlendi. Şunu da unutmamak gerekir; maaş kalemi yalnızca ek ödemeden oluşmamaktadır. Özel hizmet tazminatı ve ek mesaileri de hesaba kattığımızda yine her kurum çalışanı farklı mali haklara sahip olacaktır. Nüfus müdürü, mal müdürlüğü çalışanları yapacağı ek mesai ile il/ilçe müdürlüğünde görev yapan diğer memur ve yöneticilerden daha fazla mali haklara sahip olacaktır. Mesela ilçe müftüsünün ek ödeme oranı ve özel hizmet tazminatı  %170dir.  İl/ilçe şube müdürü ve ilçe milli eğitim müdürü, mal müdürü, tarım müdürü, yazı işleri müdürü, bilumum ilçe müdürleri,  %135 oranında özel hizmet tazminatı alırken, ilçe müftüsünün özel hizmet tazminatının %170 olması eşitlik ilkesine aykırıdır. Şimdi eşit işe eşit ücret deyip ek ödemeyi tüm yöneticilerde eşitliyor isek, özel hizmet tazminatını da eşitlemek gerekir, diye düşünüyorum.

Aslına bakarsanız benim görüşüm yetki ve sorumlulukları işleri eşit olmayan yöneticilerin, unvanları aynı diye mali haklarını eşitlemek doğru değildir. Bu köşeden zaman zaman bunu ifade etmekteyim. İl/İlçede yöneticiler farklı farklı işler ile uğraşmaktadırlar. Yapılan işleri önem derecesine göre sıralayıp mali hakları da ona göre belirlemek gerekir. Yoksa tüm yöneticilere aynı mali hakları vermek, ücrette adalet ilkesine aykırıdır, ben böyle düşünüyorum.


Davut ÇALIŞKAN



Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
SİDAR AVASİN
SİDAR AVASİN - 12 yıl Önce

SİZE KATILIYORUM MALİYEDEKİ ŞEFLE MİLLİ EĞİTİMDEKİ ŞEFLERİN BİLGİSİ BECERİSİ SORUMLULUĞU KESİNLİKLE AYNI DEĞİL MALİYEDEKİ BİR ŞEF DEĞİL MİLLİ EĞİTİMDEKİ ŞEFLE VEYA ŞUBE MÜDÜRÜYLE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜYLE BİLE HER TÜRLÜ MEVZUAT AÇISINDAN YARIŞABİLEK DURUMDA VE DAHA FAZLA İŞ YÜKÜ ALTINDA EZİLİRKEN ADI ŞEF OLAN HERKESLE BİR TUTULMASI TABİKİ ANLAŞILIR DEĞİLDİR. AYRICA VERİLENDEN DAHA FAZLA FAZLA MESAİ YAPTIĞIMIZ İÇİN ALDIĞIMIZ 200 TL.LİK ÜCRETTE YENİ UYGULAMA İLE KALDIRILIYOR. BU KONUDA DA GÖZÜNÜZ AYDIN.

kürşat  tüzmen
kürşat tüzmen - 12 yıl Önce

biz öce misli ile alır sonra birazını memura zam yapıyor gibi geri veririz on yıldır aldatma ve kandırma politikamız bu

Mustafa DEĞER
Mustafa DEĞER - 12 yıl Önce

Sayın Davut Bey! Yorum ve analizinizde yanlış bilgiler mevcut, buda gösteriyorki bürokratik bilgileriniz eksik. Bir defa Özel İdare Müdürü (mülga oldu), sadece ilçelerde var. İlçe Müftüsünün makam tazminatı var fakat siz diğer müdürlerle aynı kategoriye sokuyorsunuz yanlış anlamayın bendeniz ne imam nede müftüyüm. 2006 yılında yayınlnan Yan Ödeme Kararnamesini güzelce okursanız anlarsınız. MEB'e gelince; yıllarca haksız uygulamalara maruz bırakılan (EÖHS) öğretmen dışında kalan personel hele birde öğretmen kökenli olmayan GİHS veya THS'dan yönetici konumundaki peronele nihayet bir güzellik yapılmış fakat öğretmenler ve öğretmen kökenli kaprisli insanlarca hep kıskanılmaktadır. Bunları aşalım artık sayın hocam. İşletme statütüsünde olan Öğretmenevlerini bile eğitim kurumu gösterip buralara dahi öğretmenlik gibi ulvi bir mesleği icra edenleri atamak sizce ne kadar eitlik ilkesi ile bağdaşıyor? At gözlüklerini çıkartalım, devekuşu gibi kafayı kuma gömmeyelim. Diğer hizmet sııflarına da saygı duyalım, Bence bir öğretmenin idareci olması bile yanlış bir uygulamadır. O idareciliği yapacak MEB'de birçok meslek grubu var. Eğitmen, Danışman, Öğretmen,Rehber, Önder vb. unvanlar benim hocalarıma daha fazla yakışıyor. Uygulama ile Öğreti çok farklı şeyler. Herkes kendi işini en iyi şekilde yaparsa sanırım Ülkemize en kaliteli katkı sağlanmış olur. Teşekkürler

Ismail
Ismail - 12 yıl Önce

Yazik ogretmenlerimize gercekten yazik ya.

SIRADAKİ HABER