AKP'nin seçim yatırımı 4/B'ye kadro, ya diğerleri

Resmi Gazete’de yayımlanan 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na geçici 37’nci madde eklenerek 4/B’li sözleşmeli personel ile 4924 sayılı kanuna tabi sözleşmeli personellerin kadroya geçirilmesinin önü açıldı.

AKP'nin seçim yatırımı 4/B'ye kadro, ya diğerleri
KHK ile ilgili olarak Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Merkez Yürütme Kurulu dün bir yazılı açıklama yaptı. KHK’nın AKP’nin bir seçim yatırımı olduğuna dikkat çeken KESK, KHK’nın 4/C statüsünde çalıştırılanları, taşeron şirket bünyesinde çalıştırılanları, kısmi zamanlı çalıştırılanları ve yükseköğretimdeki araştırma geliştirme projeleri süresince çalıştırılanları kapsamadığını ifade etti.

KESK, AKP iktidarının kamuda güvencesiz, esnek çalıştırma biçimlerini hâkim çalıştırma statüsü haline getirmeye dönük politikalarından vazgeçmediğini belirterek taşeron sisteminin ve güvencesiz çalıştırmanın AKP iktidarı döneminde yaygınlaştığını ifade etti.

KESK, kamudaki sözleşmeli personel sayısının 2002 yılında 195’ken bugün 309 bine ulaştığını, 2002’de eğitim iş kolunda sözleşmeli ya da ücretli öğretmen bulunmazken bugün 82 bin sözleşmeli, 100 bine yakın ücretli ya da vekil adları altında öğretmen bulunduğunu ve sağlık iş kolunda da 2002 yılında 11 bin olan taşeron işçi sayısının bugün itibariyle 118 bine ulaştığını duyurdu.

“AKP, kendi yarattığı tabloyu seçim yatırımına dönüştürmektedir” diyen KESK, açıklamasında şunları belirtti: “Başta 4/C statüsüne mahkum edilenler olmak üzere, taşeron, sözleşmeli, ücretli çalışanların tümü kadroya alınmalıdır. Taşeron, güvencesiz, esnek çalıştırma yasaklamalıdır. Sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki yasaklamalar, engellemeler temizlenmelidir. Kamu emekçilerinin grevli toplu sözleşme hakkını tanıyacak düzenlemeler bir an önce yapılmalı, tüm çalışanlara uluslararası normlara uygun çalışma koşulları sağlanmalıdır.”

KHK tüm 4/B’lileri kapsamıyor
KHK’nın mahalli idarelerde çalışan 4/B’lileri kapsamadığını gören binlerce belediye ve il özel idaresi çalışanı Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e tepki mesajları göndermeye devam ediyor.

Mücadele sürüyor
SES Genel Merkezi de bugün (6 Haziran) konu ile ilgili bir açıklama yayımlayarak, AKP’nin oy kaygısıyla dahi olsa sözleşmeli personele kadro yolunu açmasını sağlıkçıların sürdürdüğü mücadelenin bir kazanımı olarak değerlendirdi. KHK’yı yeterli bulmayan SES, aile sağlığı merkezlerinde çalışan kadrolu sağlık emekçilerinin, üniversite hastanelerindeki asistan hekimlerin, taşeron sağlık işçilerinin, 4/C’li personelin, vekil ebe ve hemşirelerin iş güvencesi olmadığına işaret etti.

SES, açıklamasında son olarak şunları söyledi: “Bundan sonraki mücadelemiz 4/C’li personelin, vekil personelin, sayıları yüz binleri bulan taşeron işçilerin kadroya alınmasını sağlamak için devam edecektir. Esnek istihdam biçimlerine son vererek güvenceli çalışma yaşamına geçilinceye kadar bu süreç eylem ve etkinliklerimizle devam edecektir.”


Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ahmet AYDIN
Ahmet AYDIN - 13 yıl Önce

Asgari ücretle geçimini sağlamaya çalışan, onu da bırakın her an işten çıkarılma korkusu yaşayan şu taşeron işçilerini de kadroya geçirseniz başbakanım

okul öncesi 40 yaş
okul öncesi 40 yaş - 13 yıl Önce

yıllarca lisans mezunu usta öğ olarak çalıştık açılan dava sonucunda usta öğreticiler sözleşmeli oldu ama yaş şartı getirilerek hakkımız haram olsun kimse kanunların arkasına saklanmasın kanunlar insanları mağdur etmek için yapılmaz

tunç
tunç - 13 yıl Önce

Bence herşey oyalamaca.Sendikalar 4/c yi tam anlatamamakta.Ben tek başıma bu konuda hükümeti ikna ederim.Ama koskoca sendikalar başka şeylerle meşgul.Anlaşılan çekindikleri birşey var.

SIRADAKİ HABER